Mazury to region turystyczny popularny wśród turystów dzięki jeziorom i rzekom, które tworzą charakterystyczny krajobraz . Mazury nazywane są przez niektórych Krainą Tysiąca Jezior, ponadto dzięki jeziorom rozwinęła się turystyka związanej z uprawianiem sportów wodnych, w tym najbardziej popularnych czyli kajakarstwa i żeglarstwa. Mazury noclegi to jednak nie tylko jeziora, to także szlaki pozwalające uprawiać turystykę pieszą oraz rowerową.
Na Mazurskich wzgórzach wznoszą się średniowieczne budowle, jedną z głównych atrakcji turystycznych jeest Twierdza Boyen w Giżycku, pałace i dwory oraz zamki krzyżackie. Ciekawymi miejscami są również Muzea Etnograficzne, któe znajdują się w Olsztynku oraz w Węgorzewie.
Noclegi Mazury to bogata baza noclgowa w domkach, pensjonatach, wille, pokojach gościnnych, gdzie można zobaczyć wiele obiektów architektury sakralnej, w tym świątynie, kaplice i kapliczki, kurhany, cmentarze, które natychmiast przenoszą swoimi historiami w inne czasy.
Jednym z najbardziej kojarzących się z Mazurami miastem są Mikołajki położone między jeziorami Tałty i Mikołajskim. W Mikołajkach właśnie znajduje się słynna „Wioska Żeglarska”, g
W pobliżu miasta Mikołajki położone jest Jezioro Łuknajno, które stanowi rezerwat biosfery UNESCO. Niedaleko jest również do Mazurskiego Parku Krajobrazowego, w którym odwiedzić można Puszczę Piską, świetną na spacery i wycieczki piesze oraz rowerowe a nawet konno.
.
Mazury Agroturystyka Dom pod Świerkiem
OFERUJEMY
- Jeden pokój 2-3 osobowy z łazienką i TV
- Dwa pokoje 2-4 osobowe z łazienkami i TV
- Dwie kuchnie
- Możliwość wyżywienia
- Gości przyjmujemy od Maja do Sierpnia
Położenie:
- do centrum Mikołajek
- Jeziora (Plaża miejska w Mikołajkach)
- do lasu
- do basenu przy Hotelu Gołębiewski
Atrakcje w gospodarstwie:
- Duży ogród do wypoczynku
- Plac zabaw dla dzieci
- Boisko do piłki plazowej
- Literatura o regionie
- Stare meble z 30 i 40 lat XX wieku
- Zbiór starych narzędzi rolniczych
- Grill, ognisko
- Grzybobranie i przetwórstwo grzybów
- Degustacja sękacza własnego wypieku